BUDYNEK „MAŁEJ SZKOŁY” W NOWYM OBLICZU

 

Dnia 10 lipca podpisano umowę na realizację projektu pt.: „Rozbudowa i przebudowa Budynku Administracji Publicznej na Budynek Kultury – Centrum Integracji Środowiskowej przy ul. Rynek 1 w Szamocinie” dla operacji typu „Rewitalizacja miasta i ich dzielnic, terenów wiejskich, poprzemysłowych i powojskowych”. Udało się pozyskać kwotę 2 834 807,98 zł ze środków Unii Europejskiej, co stanowi 85 % wartości całego zadania. Obiekt pełnić będzie nowa funkcję społeczną w wymiarze kultury, integracji i edukacji, po przez utworzenie w nim Centrum Integracji Środowiskowej.

 Ścieżka turystyczna wraz z tarasami widokowymi przy jeziorze Siekiera w Szamocinie - już otwarta!

Inwestycja mająca na celu poprawę infrastruktury turystycznej poprzez budowę ścieżki turystycznej o długości  564m. Trasa przebiegu ścieżki turystycznej przebiega wzdłuż jeziora Siekiera. Ścieżka o szerokości 2m z tarasami widokowymi z wierzchnią warstwą z kruszywa mineralnego. Realizacja inwestycji pozwoli turystom i mieszkańcom na pieszą wędrówkę wokół jeziora z możliwością odpoczynku na tarasach widokowych. Zadanie zostało dofinansowane w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”. Działanie „Realizacja lokalnych strategii rozwoju kierowanych przez społeczność” objętego Priorytetem 4. Zwiększenie zatrudnienia i spójności terytorialnej. Całkowita wartość inwestycji wyniosła 670 000zł, z czego wnioskowana kwota pomocy to 300 000zł.

W ostatnim czasie stwierdzono wzrost podań o przyjęcie do pracy w Urzędzie Miasta i Gminy w Szamocinie. Zaznaczyć należy, że trwająca rozbudowa budynku Urzędu Miasta i Gminy nie wpłynie na ilość zatrudnionych pracowników.

Głównym celem realizowanej inwestycji jest poprawa warunków obsługi interesantów przez pracowników administracji samorządowej. W nowej części Urzędu, część biur przeznaczona zostanie dla Zespołu Obsługi Ekonomiczno - Administracyjnej Oświaty.

Rozwiązania architektoniczne pozwolą osobom poruszającym się na wózku inwalidzkim na bezproblemowe poruszanie się po urzędzie, oraz korzystanie z przystosowanych sanitariatów. Przy garażach zainstalowana zostanie winda zewnętrzna do wózków inwalidzkich, umożliwiająca dostęp na I piętro od strony ul. Górnej.

Na chwilę obecną trwają prace związane z instalacją CO, układaniem glazury, oraz roboty wykończeniowe.

Po zakończeniu inwestycji dostęp do budynku urzędu możliwy będzie zarówno od ul. Plac Wolności jak i od strony ul. Górnej. W związku z tym trwają prace związane z budową dojazdu i parkingu.